AcasaAcasa  PortalPortal  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Php

In jos 
AutorMesaj
Joimt

avatar

Mesaje Mesaje : 30
Localizare Localizare : Vid


MesajSubiect: Php   Sam Aug 20 2016, 22:23

Am sa mai editez cu timpu si o sa pun lucruri noi
Am creat si celelalte tutoriale in PC.Vizionatile;)

~Tutorial PHP#1
PHP este prescurtarea de la Hypertext PreProcessor.

Spre deosebire de paginile HTML care puteau fi verificate si pe calculatorul local paginile PHP nu pot fi verificate decat daca sunt gazduite pe un server web care are instalat PHP.

Cand accesam o pagina HTML serverul care o gazduieste trimite pagina HTML catre browser spre afisare. In cazul unei pagini PHP serverul citeste codul PHP, il interpreteaza si genereaza dinamic pagina HTML care este trimisa browserului spre afisare. Acesta este motivul pentru care utilizatorii folosesc PHP pentru construirea unor pagini cu continut dinamic.

Fisierele PHP au extensia php. Puteti scrie astfel de fisiere cu Notepad sau cel mai indicat cu un editor specializat care va indica si numarul liniilor, lucru util la depanarea scripturilor. Verificati ca nu aveti extensiile ascunse (My Computer -> Tools -> Folder Options -> View -> debifati Hide extensions for known file types). Pentru a putea crea fisiere php dati clic dreapta New -> Text Document, apoi il redenumiti nume.php.

Cand PHP-ul parcurge un fisier de fapt "citeste" textul pana cand intalneste una din etichetele speciale care-i spun sa inceapa sa interpreteze textul ca pe cod PHP. Se executata codul pana cand este intalnita eticheta de inchidere. Apoi se "citeste" din nou textul mai departe. Acesta este motivul pentru care se poate adauga cod PHP in interiorul HTML-ului.

Important:

in cazul functiilor nu se face diferenta intre utilizarea literelor mari sau mici
pentru variabile se face diferenta intre utilizarea literelor mari sau mici
inchiderea unui rand se face obligatoriu cu caracterul ;
ghilimelele se folosesc pereche "..." sau '...', folosirea lor "...' sau '..." constituie o eroare

Codul PHP este delimitat de unul din urmatoarele seturi de etichete de deschidere si inchidere:

PHP:
<?php ?> etichete recomandate

<script language="php"?> </script>

<? ?> folosirea lor necesita anumite setari pe server

<% %> etichete tip ASP, folosirea lor necesita anumite setari pe server
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Joimt

avatar

Mesaje Mesaje : 30
Localizare Localizare : Vid


MesajSubiect: Re: Php   Sam Aug 20 2016, 22:25

Exemplu: cel mai simplu script PHP este:


PHP:
<?php

echo "Acesta este un script PHP";

?>

Daca veti verifica functionarea acestui script pe un server veti vedea ca este afisat textul delimitat de ghilimele.
Functia echo este folosita pentru afisarea informatiilor delimitate de ghilimele. Nu uitati sa inchideti randul cu ;. Similar functiei echo este functia print.

In situatia in care scriptul nu este scris corect PHP-ul va afisa eroarea indicandu-va si locul unde aceasta apare. Erorile sunt afisate doar daca serverul este setat corespunzator (in php.ini este setat display_errors=On si error_reporting=E_ALL).

Exemplu: in interiorul scriptului puteti insera si etichete HTML


PHP:
<?php

echo "Acesta este un script PHP

care contine si etichete HTML";

?>

Exemplu: fisierul PHP poate contine intre etichetele <html> si </html> blocuri PHP delimitate de:


PHP:
<?php ?>

<html>

<head><title>Exemplu0_3</title>

</head>

<body>

Bloc HTML<br>

<?php

echo "Bloc PHP";

?>

</body>

</html>
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Joimt

avatar

Mesaje Mesaje : 30
Localizare Localizare : Vid


MesajSubiect: Re: Php   Sam Aug 20 2016, 22:27

M-am gandit ca o sa fie prea lung tutorialu "PHP-tot ce stiu" asa ca am sa continui aici si cu inca vreo 8 tutoriale inafara de asta Clipire
Sa incepem:

In PHP sunt trei metode prin care se poate adauga un comentariu care evident nu va fi afisat in browser ci are ca scop doar adaugarea de informatii necesare programatorului.
Tot ce urmeaza dupa caracterele // sau # este considerat comentariu. De exemplu:
// Urmeaza un comentariu in PHP

Un comentariu format din mai multe linii este incadrat de /* si */. De exemplu:
/* Comentariul in PHP
scris pe doua linii */

Variabila este un container de date care poarta un nume si i se poate atribui o valoare care poate fi modificata de mai multe ori sau salvata intr-o baza de date. Numele dat variabilei incepe cu simbolul $ urmat de orice litera mica (a-z) sau mare (A-Z) sau cu caracterul _ dar niciodata cu o cifra si nu poate contine spatii goale. De exemplu: $nume_variabila

Este recomandat ca numele variabilei sa fie cat mai sugestiv pentru a evita incurcaturile in timpul scrierii scriptului.

Exemplu: atribuim variabilei $program valoarea PHP si apoi o tiparim


PHP:
<?php

$program="PHP";

echo $program;

?>

Exemplu: in aceeasi constructie echo putem folosi text impreuna cu o variabila


PHP:
<?php

$luna="iulie";

echo "Am concediu in luna ".$luna."";

?>

Modificand valoarea variabilei se modifica ceea ce este afisat de browser.

Intr-un script puteti folosi mai multe variabile care pot fi adaugate in aceeasi constructie echo.

Exemplu:


PHP:
<?php

$ziua="22";

$luna="12";

$anul="1995";

echo "Data nasterii este ".$ziua.".".$luna.".".$anul."";

?>

In PHP sunt opt tipuri de variabile primitive:


patru tipuri scalare: intregi, numere cu virgula flotanta, siruri si boleene
doua tipuri compuse: matrice si obiecte
doua tipuri speciale: resurse si NULL
Intreg (integer) este un simplu numar intreg exprimat in sistem zecimal, hexazecimal sau octal, optional putand purta si semn (+ sau -).
In sistem octal numarul trebuie precedat de 0 iar pentru hexazecimal precedat de 0x.


PHP:
$a=2006; //numar exprimat in sistem zecimal

$a=-52; //numar negativ exprimat in sistem zecimal

$a=0135; //numar octal (echivalent cu 207 zecimal)

$a=0x1D; //numar hexazecimal (echivalent cu 29 zecimal)

Numerul cu virgula flotanta (float) sau dubla precizie este un numar real care poate fi folosit cu urmatoarea sintaxa:



$a=3.14; //numar zecimal

$a=-2.59; //numar zecimal negativ

$a=1.3e2; //130

$a=6E+3; //6000

Exemplu:

PHP:
<?php
$nume="Ivan Paul";
$data="19 iulie 2005";
echo "Solicitarea a fost facuta de domnul ".$nume." pe data de ".$data."";
?>
PHP:
<?php
$temperatura=-5;
$vant=8.5;
echo "La Sinaia sunt ".$temperatura."<sup>o</sup>C iar vantul bate cu ".$vant."m/s";
?>
Sirul (string) este o variabila care contine o combinatie de numere, litere, simboluri si spatii delimitate intre doua ghilimele simple sau duble. Sirurile pot contine si nume de variabile.


Exemplu:


PHP:
<?php

$nume="Ivan Paul";

$data="19 iulie 2005";

echo "Solicitarea a fost facuta de domnul ".$nume." pe data de ".$data."";

?>

Cea mai simpla cale pentru a specifica un sir este sa il incadram intre ghilimele simple (') dar eventualele ghilimele simple continute vor fi precedate de caracterul \. In aceasta situatie variabilele si caracterele speciale vor fi ignorate.

PHP:
echo "acesta este un sir"; //acesta este un sir
echo "variabila $a"; //variabila $a
echo "rand1 \n rand2"; //rand1 \n rand2

Daca sirul este definit prin ghilimele duble (") PHP-ul interpreteaza mai multe secvente pentru caracterele speciale:


PHP:
Secventa Semnificatie

\n rand nou

\r sfarsit de linie

\t tab orizontal

\\ backslash

\$ simbol dolar

\" ghilimele duble
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Joimt

avatar

Mesaje Mesaje : 30
Localizare Localizare : Vid


MesajSubiect: Re: Php   Sam Aug 20 2016, 22:31

Matricei (array) i se pot atribui mai multe valori comparativ cu numerele sau sirurile care pot contine doar o singura valoare. Matricele folosesc chei sau indexi pentru a identifica valorile stocate.
O matrice se creaza folosind functia array():

PHP:
$matrice = array('apa','aer','foc');


Exemplu: cream o matrice si ii tiparim elementele folosind functia print_r

PHP:
<?php
$matrice = array('ocean','mare','lac');
print_r ($matrice);
?>



Exemplu: utilizam aceeasi matrice dar folosim functia var_dump() care ne arata cate elemente sunt in matrice si lungimea fiecarei valori a sa

PHP:
<?php
$matrice = array('ocean','mare','lac');
var_dump ($matrice);
?>



Primul index al unei matrici are valoarea 0. Valorile indexilor pot fi si declarate manual.

Exemplu: cream o matrice cu indexii 1, 3 si 5

PHP:
<?php
$matrice = array(1=>'calculator',3=>'monitor',5=>'imprimanta');
var_dump ($matrice);
?>



Pentru a sterge o pereche cheie/valoare se foloseste unset()

PHP:
unset($matrice[3]); //sterge cheia 3 din matrice
unset($matrice); //sterge intreaga matrice





Exemplu: stergem elementul 3 din matricea $matrice

PHP:
<?php
$matrice = array(1=>'Matematica',2=>'Fizica',3=>'Biologie',4=>'Istorie');
unset($matrice[3]); //sterge cheia 3 Biologie
print_r ($matrice);
?>



Variabile predefinite
PHP ofera un mare numar de variabile predefinite oricarui script care ruleaza si sunt functie de serverul pe care functioneaza.
Incepand cu PHP 4.2.0 valoarea default pentru directiva register_globals este off. Aceasta afecteaza setul de variabile predefinite disponibile in scop global.
De exemplu pentru a obtine DOCUMENT_ROOT vom folosi $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] in loc de $DOCUMENT_ROOT cum era in cazul in care register_globals erau on.
PHP Superglobals sunt variabile disponibile oriunde in script

PHP:
$_SERVER['REMOTE_ADDR'] Exemplu: adresa IP a vizitatorului
$_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] Exemplu: informatii despre browserul folosit
$_SERVER['HTTP_REFERER'] Exemplu: pagina vizitata anterior
$_SERVER['SERVER_NAME'] Exemplu: numele serverului
$_SERVER['SCRIPT_NAME'] Exemplu: numele scriptului



In continuare voi prezenta cateva din cele mai des folosite variabile globale.

PHP:
$_SERVER['REMOTE_ADDR'] Exemplu: adresa IP a vizitatorului
$_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] Exemplu: informatii despre browserul folosit
$_SERVER['HTTP_REFERER'] Exemplu: pagina vizitata anterior
$_SERVER['SERVER_NAME'] Exemplu: numele serverului
$_SERVER['SCRIPT_NAME'] Exemplu: numele scriptului



Scopul variabilelor depinde de contextul in care sunt definite. Majoritatea variabilelor din PHP au un singur scop. Acesta se aplica si pentru fisierele adaugate prin functiile include() si require().

Exemplu:

PHP:
<?php
$a=10;
include "exemplu1_9b.php";
?>

/* urmeaza fisierul exemplu1_9b.php */
<?php
echo "Mihai are ".$a." ani";
?>



Orice variabila folosita in interiorul unei functii este limitata doar scopului functiei.

Exemplu: deoarece functia foloseste o variabila declarata in afara ei echo nu va afisa nimic

PHP:
<?php
$a=10;
function mihai() {
echo "Mihai are ".$a." ani";
}
mihai();
?>



Exemplu: aceeasi functie dar acum declaram variabila de tip global motiv pentru care echo va afisa corect

PHP:
<?php
$a=10;
function mihai() {
global $a; //declaram variabila $a de tip global
echo "Mihai are ".$a." ani";
}
mihai();
?>





Variabile statice
O alta caracteristica importanta a scopului variabilei este variabila statica care exista doar in scopul functiei locale dar isi pierde valoarea cand executia scriptului inceteaza.

Exemplu: executarea succesiva a functiei va afisa tot timpul 0

PHP:
<?php
function static1() {
$a=0;
echo $a;
$a++;
}
static1();
echo "<br>";
static1();
echo "<br>";
static1();
?>





Exemplu: aceeasi functie dar declaram variabila ca fiind statica. De cate ori functia va fi executata ea va incrementa valoarea anterioara a variabilei $a

PHP:
<?php
function static1() {
static $a=0;
echo $a;
$a++;
}
static1();
echo "<br>";
static1();
echo "<br>";
static1();
?>
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Joimt

avatar

Mesaje Mesaje : 30
Localizare Localizare : Vid


MesajSubiect: Re: Php   Sam Aug 20 2016, 22:33

Variabile variabile
Cateodata este util sa avem nume variabil pentru variabila

Exemplu:

PHP:
<?php
$a="Mihai";
$$a="Ionescu";
echo "$a $Mihai";
?>



Exista functii care determina tipul variabilei.

Exemplu: verificam daca variabila $a este de tip intreg

PHP:
<?php
$a=19;
if (is_integer($a)) {
echo '$a este intreg';
} else {
echo '$a nu este intreg';
}
?>





Exemplu: verificam daca variabila $a este de tip numar cu virgula flotanta

PHP:
<?php
$a=3.14;
if (is_float($a)) {
echo '$a este numar cu virgula flotanta';
} else {
echo '$a nu este numar cu virgula flotanta';
}
?>





Exemplu: verificam daca variabila $a este de tip sir

PHP:
<?php
$a="sir";
if (is_string($a)) {
echo '$a este un sir';
} else {
echo '$a nu este un sir';
}
?>





Exemplu: verificam daca variabila $a este o matrice

PHP:
<?php
$a = array('fructe','legume','carne');
if (is_array($a)) {
echo '$a este o matrice';
} else {
echo '$a nu este o matrice';
}
?>



Caracteristici:

au o valore, dar spre deosebire de variabile nu poate fi schimbata sau stearsa si nu sunt precedate de simbolul $
numele este case sensitiv si va incepe obligatoriu cu o litera. Poate contine litere mari sau mici, cifre si caracterul _ dar fara spatii
este recomandat, dar nu obligatoriu, ca denumirea constantei sa fie scrisa cu majuscule pentru a fi mai usor identificata de programator
ca si in cazul variabilelor superglobale constantele au un caracter global.
pot lua doar valori scalare

Pentru definirea constantei se foloseste functia define().

Exemplu: constanta NUME are valoarea Popescu

PHP:
<?php
define('NUME','Popescu');
echo NUME;
?>


Ca si in cazul variabilelor constructia echo poate gazdui mai multe constante si text impreuna.

Exemplu:

PHP:
<?php
define('NUME','Popescu');
define('PRENUME','Mihai');
echo "Unchiul meu este ".PRENUME. " ".NUME."";
?>



Operatorii aritmetici sunt de adunare, scadere inmultire si impartire.

PHP:
adunare $a+$b
scadere $a-$b
inmultire $a*$b
impartire $a/$b
modulo (restul impartirii celor 2 valori) $a%$b




Exemplu:

PHP:
<?php
$a=12;
$b=3;
$c=7;
$adunare=$a+$b;
$scadere=$a-$b;
$inmultire=$a*$b;
$impartire=$a/$b;
$modulo=$a%$c;
echo $a."+".$b."=".$adunare."<br>";
echo $a."-".$b."=".$scadere."<br>";
echo $a."x".$b."=".$inmultire."<br>";
echo $a.":".$b."=".$impartire."<br>";
echo $a."%".$c."=".$modulo."";
?>



Operatorii de atribuire sunt:
Principalul operator de atribuire este = si inseamna asocierea operatorului din stanga cu valoarea expresiei din dreapta (a nu se confunde cu egalitatea). Valoarea unei expresii de atribuire este valoarea atribuita, adica valoarea lui $a=5 este 5.

PHP:
$a=7;
$a+=6; //atribuie lui $a valoarea 13, acelasi lucru cu $a=$a+6
$b="Buna ";
$b.="ziua"; // atribuie lui $b valoarea "Buna ziua", acelasi lucru cu $b=$b."ziua";



Operatorii de comparatie sunt:

PHP:
egalitate $a==$b TRUE daca $a este egal cu $b
identic $a===$b TRUE daca $a este egal cu $b si sunt de acelasi tip
inegalitate (diferit) $a!=$b TRUE daca $a este diferit de $b
inegalitate (diferit) $a<>$b TRUE daca $a este diferit de $b
neidentic $a!==$b TRUE daca $a este diferit de $b si nu sunt de acelasi tip
mai mic $a<$b TRUE daca $a este mai mic decat $b
mai mare $a>$b TRUE daca $a este mai mare decat $b
mai mic sau egal $a<=$b TRUE daca $a este mai mic sau egal cu $b
mai mare sau egal $a>=$b TRUE daca $a este mai mare sau egal cu $b

Operatorii logici sunt:
NOT !$a TRUE daca $a nu este TRUE
AND $a && $b TRUE daca si $a si $b sunt TRUE
AND $a and $b TRUE daca si $a si $b sunt TRUE
OR $a || $b TRUE daca ori $a ori $b sunt TRUE
OR $a or $b TRUE daca ori $a ori $b sunt TRUE
OR $a xor $b TRUE daca ori $a ori $b sunt TRUE dar nu amandoua




Verificarea functionarii operatorilor de comparatie si logici se poate face folosind structurile de control care vor fi prezentate in Capitolul 4.
Operatori multipli
Intr-o constructie PHP pot fi pot fi folositi impreuna mai multi operatori.

Exemplu:

PHP:
<?php
$a=12;
$b=3;
$c=3;
echo $a."+".$b."+".$c."=".($a+$b+$c)."<br>";
echo $a."x".$b."-".$c."=".($a*$b-$c)."<br>";
?>



Incrementarea si decrementarea unui numar
Marirea unui numar cu o unitate se numeste incrementare, iar scaderea cu o unitate se numeste decrementare.

Incrementarea se poate realiza adunand o unitate la acel numar (sau variabila) sau putem folosi varianta prescurtata, si similar pentru decrementare.
post incrementare $a++ incrementeaza $a cu 1 si returneaza $a
pre incrementare ++$a returneaza $a si incrementeaza $a cu 1
post decrementare $a-- decrementeaza $a cu 1 si returneaza $a
pre decrementare --$a returneaza $a si decrementeaza $a cu 1

Exemplu: incrementarea si decrementarea unui numar

PHP:
<?php
$a=7;
$b=7;
$c=7;
$d=7;
echo "post incrementarea lui 7 este: ".$a++."<br>";
echo "post decrementarea lui 7 este: ".$b--."<br>";
echo "pre incrementarea lui 7 este: ".++$c."<br>";
echo "pre decrementarea lui 7 este: ".--$d."";
?>
Numere aleatoare
rand() este functia din PHP care genereaza automat numere aleatoare. Poate primi parametri limita minima si maxima a numerelor generate.




Exemplu:

PHP:
<?php
echo "numar generat aleator: ".rand()."<br>";
echo "numar generat aleator din intervalul 1-49: ".rand(1,49)."";
?>
Functia de rotunjire
round() este functia de rotunjire si poate primi ca parametru numarul de cifre zecimale dupa rotunjire

Exemplu:

PHP:
<?php
echo "27,54621 rotunjit este: ".round(27.54621)."<br>";
echo "27,54621 rotunjit cu 2 zecimale este: ".round(27.54621,2)."";
?>
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Joimt

avatar

Mesaje Mesaje : 30
Localizare Localizare : Vid


MesajSubiect: Re: Php   Sam Aug 20 2016, 22:36

Recapitulare: Pentru cei care stiu cat de cat HTML e imposibil sa nu stie ca eticheta form are atributele action si method iar fiecare camp din formular avea un name.

action indica fisierul care prelucreaza datele introduse in formular cand este apasat butonul Trimite
method indica modul in care datele sunt trimise spre prelucrare pe server si poate avea valorile: POST cand datele trimise nu sunt vizibile utilizatorului si GET cand datele sunt adaugate la adresa URL. Metoda POST permite trimiterea unei cantitati mai mari de date decat metoda GET.
name este un atribut care identifica datele introduse in fiecare camp al formularului

Sa presupunem ca intr-un formular avem un camp cu name="nume" si method="POST". Fisierul indicat de action va prelua datele introduse in campul "nume" astfel:

PHP:
$_POST["nume"];
Exemplu: formular cu un camp si scriptul php de preluare a datelor

PHP:
<form action="exemplu5_1.php" method="POST">
Nume: <input type="text" name="nume"><br>
<input type="submit" value="Trimite">
</form>

/* urmeaza fisierul exemplu5_1.php */
<?php
$nume=$_POST["nume"];
echo $nume;
?>


Verificarea datelor introduse in formular
Pentru a fi siguri ca utilizatorul a completat campurile trebuie sa adaugam scriptului partea de verificare.

Exemplu: folosim acelasi formular dar adaugam partea de verificare

PHP:
<?php
$nume=$_POST["nume"];
if ($nume=="") {
echo "Campul nume nu este completat";
} else {
echo $nume;
}
?>
Partea de verificare poate avea mai multe conditii simultane.

Exemplu: acelasi formular dar partea de verificare are doua conditii legate prin operatorul OR sau ||

PHP:
<?php
$nume=$_POST["nume"];
if (($nume=="") || (strlen($nume)<5)) {
echo "Campul nume nu este completat corect";
} else {
echo $nume;
}
?>
Folosind modelele anterioare puteti prelua date si face verificarea pentru toate campurile formularului.

Datele preluate pot fi eventual introduse intr-o baza de date sau prelucrate in vederea trimiterii prin email functie de cerintele aplicatiei.

In afara preluarii datelor putem folosi formularul si pentru upload-ul fisierelor pe server dar cu masurile de precautie necesare pentru a evita eventualele upload-uri de fisiere nedorite pe server.
Pentru upload formularul va contine un camp de tip input cu type="file" iar eticheta form va contine in plus un argument enctype="multipart/form-data".
Exemplu: formular pentru upload fisiere. Folderul in care se face upload trebuie sa permita operatia de scriere. Din motive de securitate acest exemplu nu este activ.

PHP:
<form method="post" action="exemplu5_4.php" enctype="multipart/form-data">
Fisier pentru upload: <input type="file" name="file"><br>
<input type="submit" value="Trimite">
</form>

/* urmeaza fisierul exemplu5_4.php */
<?php
$a=$_FILES["file"]["size"];

$b=$_FILES["file"]["name"];
$c=$_FILES["file"]["tmp_name"];
$d=$_FILES["file"]["type"];
if(($a<10000) && ($a>0)) {
move_uploaded_file($c,$b);
echo "Original file name: ".$b."<br>";
echo "File name after upload: ".$b."<br>";
echo "File size: ".$a."<br>";
echo "File type: ".$d."";
}
?>
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Joimt

avatar

Mesaje Mesaje : 30
Localizare Localizare : Vid


MesajSubiect: Re: Php   Sam Aug 20 2016, 22:36

Hai ca ne apropiem de finalul tutorialelor pt cei nou initializati in PHP Clipire

Functia este o secventa de cod ce poate fi utilizata de mai multe ori in interiorul marilor scripturi si este prezentata in script prin declaratia ei.
Functia chemata (invocata) va contine acelasi numar de argumente ca in declaratie.

PHP:
<?php
function adunare($a,$b) {
$suma=$a+$b;
return $suma;
}

$rezultat=adunare(5,16);
echo $rezultat;
?>




Exemplu: construim o functie care aduna 2 variabile

PHP:
<?php
function adunare($a,$b) {
$suma=$a+$b;
return $suma;
}

$rezultat=adunare(5,16);
echo $rezultat;
?>




Exemplu: o functie care genereaza un tabel

PHP:
<?php
function tabel($lim) {
echo "<table border=\"1\">\n";
for ($i=0; $i<=$lim; $i++) {
echo "<tr><td>randul ".$i."</td></tr>\n";
}
echo "</table>";
}
tabel(9); //tabel cu 10 randuri
?>
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Joimt

avatar

Mesaje Mesaje : 30
Localizare Localizare : Vid


MesajSubiect: Re: Php   Sam Aug 20 2016, 22:37

Folosind PHP-ul se pot executa anumite operatii asupra fisierelor aflate pe server cum ar fi:

PHP:
fopen() = deschide fisierul indicat
fclose() = inchide fisierul
fread() = citeste continutul fisierului
fwrite() = scrie in fisier
filesize() = indica dimensiunea fisierului
Deschiderea fisierelor
Sintaxa functiei fopen() este:

PHP:
fopen(param1, param2);

param1 = fisierul, calea catre fisier sau adresa fisierului care va fi deschis
param2 = modul in care va fi deschis fisierul, si poate avea valorile:

r = fisier deschis doar pentru citire
r+ = fisier deschis doar pentru citire si scriere
w = fisier deschis doar pentru scriere
w+ = fisier deschis pentru citire si scriere iar daca nu exista fisierul il creza
a = fisier deschis pentru adaugare la sfarsit
a+ = fisier deschis adaugare la sfarsit iar daca nu exista fisierul il creza
t = fisier deschis in mod text
b = fisier deschis in mod binar
sau combinatii ale acestora.

Citirea fisierelor
Sintaxa functiei fread() este:


PHP:
$filename="proba.txt";
$handle=fopen($filename, "r");
$contents=fread($handle, filesize($filename));

variabila $handle va fi folosita ulterior si in alte functii

Scrierea in fisiere
Sintaxa functiei fwrite() este:

PHP:
fwrite($handle, "continut ce va fi scris in fisier");


Verificarea drepturilor de acces asupra fisierului
Sintaxa functiei is_writable este:

PHP:
is_writable($filename);


returneaza TRUE daca se poate si FALSE daca nu se poate scrie in fisier

Inchiderea fisierului
Sintaxa functiei fclose() este:

PHP:
fclose($handle);


Folosind aceste functii de baza putem incerca cateva exemple simple.

Exemplu: se verifica dreptul de scriere in fisier. Primul pas este crearea fisierului proba.txt apoi se verifica exemplul care va returna mesajul Acces interzis scrierii in fisier. Se modifica drepturile asupra fisierului conform Q5 din FAQ adaugand scrierea. Se verifica iar exemplul care va returna mesajul Acces permis scrierii in fisier.

PHP:
<?php
$filename="proba.txt";
if(is_writable($filename)) { //se verifica dreptul de scriere in fisier
echo "Acces permis scrierii in fisier";
} else {
echo "Acces interzis scrierii in fisier";
}
?>


Exemplu: adaugam exemplului anterior verificarea deschiderii fisierului.

PHP:
<?php
$filename="proba.txt";
if(is_writable($filename)) { //se verifica dreptul de scriere in fisier
if(!$handle=fopen($filename, 'a')) { //se verifica deschiderea fisierului
echo "Fisierul <b>".$filename."</b> nu poate fi deschis";
exit; //se incheie executia scriptului
}
echo "Fisierul <b>".$filename."</b> poate fi deschis";
} else {
echo "Acces interzis pentru scriere in fisier";
}
?>
Exemplu: adaugam exemplului anterior scrierea in fisier si tiparirea continutului sau

PHP:
<?php
$filename="proba.txt";
if(is_writable($filename)) { //se verifica dreptul de scriere in fisier
if(!$handle=fopen($filename, 'a')) { //se verifica deschiderea fisierului
echo "Fisierul <b>".$filename."</b> nu poate fi deschis";
exit; //se incheie executia scriptului
}
if(fwrite($handle, date("j-n-Y g:ia")."\r\n")===FALSE) { //testeaza daca se poate scrie in fisier
die ("Nu se poate scrie in ".$filename.""); //iesire
}
fclose($handle);
$matrice=file($filename); //se citeste continutul fisierului si se stocheaza intr-o matrice
foreach ($matrice as $cheie =>$valoare) {
echo $valoare."<br>"; //printeaza cate o valoare pe un rand
}
} else {
echo "Acces interzis pentru scriere in fisier";
}
?>
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Joimt

avatar

Mesaje Mesaje : 30
Localizare Localizare : Vid


MesajSubiect: Re: Php   Sam Aug 20 2016, 22:40

Am ajuns in sfarsit la ultimul tutorial si o sa va invat ultimul lucru pe care il stiu ce sa nu fie comlicat Clipire

md5 este o metoda de criptare folosind un algoritm special care furnizeaza ca rezultat un numar hexazecimal de 32 caractere

Exemplu: introduceti in formular datele care ulterior vor fi criptate md5

PHP:
/* urmeaza fisierul test1.html */
<form action="test1.php" method="POST">
Introduceti date spre criptare: <input type="text" name="date"><br>
<input type="submit" value="Trimite">
</form>

/* urmeaza fisierul test1.php */
<?php
$a=$_POST['date']; //preluare date din formular
echo md5($a); //tiparire codare md5
?>

date returneaza un sir functie de parametri ceruti conform tabelului de mai jos
Parametru Semnificatie Exemplu
Y An format 4 cifre 2006
y An format 2 cifre 06
n Luna format 1 sau 2 cifre 7
m Luna format 2 cifre 07
F Luna June
M Luna format 3 litere Jun
j Zi din luna format 1 sau 2 cifre 9
d Zi din luna format 2 cifre 09
l (L mic) Zi din saptamana Friday
D Zi din saptamana format 3 litere Wed
w Zi din saptamana format 1 cifra 0=duminica 6=sambata
z Zi din an (0-365) 123
t Numarul zilelor dintr-o anumita luna 30
g Ora 12h format 1 sau 2 cifre 3
G Ora 24h format 1 sau 2 cifre 21
h Ora 12h format 2 cifre 03
H Ora 24h format 2 cifre 21
i Minute 32
s Secunde 17
a am sau pm pm
A AM sau PM PM

Exemplu: data si ora afisate in mai multe moduri

PHP:
<?php
echo date("d-m-Y g:i A");
echo"<br>";
echo date("j-F-Y H:i" );
echo"<br>";
echo date("l-M-Y");
?>
strlen returneaza lungimea unui string

Exemplu: returneaza lungimea sirului Another brick in the wall

PHP:
<?php
$sir="Another brick in the wall";
echo strlen($sir);
?>

trim() elimina spatiile albe din sir
ltrim() elimina spatiile albe din stanga sir
rtrim() elimina spatiile albe din dreapta sir

Exemplu: se elimina succesiv spatiile libere din sir " 234 " folosind ltrim() si apoi rtrim()

PHP:
<?php
$a=" 234 ";
echo $a."<br>";
echo strlen($a);
$b=ltrim($a);
echo "<br>".$b."<br>";
echo strlen($b);
$c=rtrim($b);
echo "<br>".$c."<br>";
echo strlen($c);
?>

strtolower() converteste un sir la litere mici
strtoupper() converteste un sir la litere mari

Exemplu: se converteste primul sir la litere mici si al doilea la litere mari

PHP:
<?php
$a="Star Wars Episode III";
echo strtolower($a);
echo "<br>";
$b="atentie inalta tensiune";
echo strtoupper($b);
?>


array_merge() uneste mai multe matrici

Exemplu: uneste doua matrici si tipareste matricea rezultata

PHP:
<?php
$a=array(apa, aer, foc);
$b=array(fructe, legume, carne);
print_r(array_merge($a,$b));
?>

count() numara elemetele unei matrici

Exemplu:

PHP:
<?php
$a=array(fructe, legume, carne, lactate);
echo (count($a));
?>
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Jaden

avatar

Sex Sex : masculin
Vârstă Vârstă : 20
Mesaje Mesaje : 2289
Localizare Localizare : RandomLand

Rang RPG Rang RPG : F Class

MesajSubiect: Re: Php   Dum Aug 21 2016, 12:01

Chiar nimeni nu citește regulile site-ul? Dublul post este interzis în mai puțin de 24 de ore înafară de forumurile ''Fan Art'' , ''Fan Fiction'' , ''Poezii'' şi ''Grafică'', dar Holy Shit, ai postat de 9 ori la același subiect în mai puțin de 20 de minute. Regula încalcată este cea cu numărul 2.3 din Regulamentul Anime Color, poți verifica aici: http://anime-color.forumz.ro/t2-regulamentul-forumului

Pentru acest post ai primit al doilea WARN, ține-o tot așa!


Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Continut sponsorizat




MesajSubiect: Re: Php   

Sus In jos
 
Php
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Anime Color :: Alte subiecte :: PC-
Mergi direct la: